Slow Food in a bioethical insight, towards a healthy nutrition

Authors

  • Fausto Denti SENAC
  • Márcio Anjos Centro Universitário San Camilo

DOI:

https://doi.org/10.26512/rbb.v14i0.14712

Keywords:

Slow Food, bioethics, healthy diet, public health.

Abstract

Slow Food is a critical movement to Fast Food that advocates a good diet for a better quality of life. Responding to the fast pace of modern times, fast and practical nutritional choices were adopted through industrialized foods. The Slow Food Movement had a skeptical look at the quality of these foods and their corresponding eating habits; and considers their components detrimental to health, to food taste and to nutritional values compared to non-industrialized standards of production and time for meals. Through a Latin American bioethics insight this study tries to highlight some aspects of the incidence of the Slow Food Movement in the critical awareness about the meaning of good nutrition. In a bibliographical study it collects elements of the recent national literature on the subject; and through a hermeneutic, heuristic reading tries to point out some ethical and political senses of nourishment and the consequent demands of a critical conscience in technological times, according to bioethical statements.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Fausto Denti, SENAC

São Paulo, SP, Brasil.

Márcio Anjos, Centro Universitário San Camilo

São Paulo, SP, Brasil.

References

Anjos, M.F.; Siqueira, J.E. Bioética no Brasil: tendências e perspectivas. Aparecida: Idéias & Letras; São Paulo: Sociedade Brasileira de Bioética, 2007.

Azevedo, E. Alimentação saudável: uma construção histórica. Revista Simbiótica. V. 2, n.7, p. 83-90. 2014.

Banaggia, G. Conversão, com versões: a respeito de modelos de conversão religiosa. Religião e Sociedade. V. 29, n.1, p. 200-222, 2009.

Botelho, F. C. et al. Estratégias pedagógicas em grupos com o tema alimentação e nutrição: os bastidores do processo de escolha. Ciência & Saúde Coletiva, v.21 , n.6, p.1889- 1898. 2016.

Brillat-Savarin. A fisiologia do gosto. São Paulo: Companhia das Letras, 1995.

Carvalho, L.R.T.; Rocha, D.G. Programa de Aquisição de Alimentos: a lente bioética na segurança alimentar. Rev. bioét. (Impr.). v.21, n.2, p. 278-290. 2013.

Chayb, A.P.V. segurança alimentar, globalização e modismos alimentares: o consumo de sushi e fast foods e sua interface com o desencadeamento de doenças croÌ‚nicas. Dissertação de Mestrado. Universidade Estadual do Ceará. 2010.2014p.

Coelho, O.D. Comida, carisma e prazer: um estudo sobre a constituição do Slow Food no Brasil. Tese (doutorado) ”“ Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Instituto de Ciências Humanas e Sociais. 2014. 210p.

Costa, C.F. A boa comida no início do século XXI Entre Carlo Petrini e Michael Pollan. Dissertação de Mestrado em Alimentaçã. Universidade de Coimbra. 2015. 176p.

Crispim, G.J.B.; Oliveira, V.M. Principais Bactérias de Interesse Médico Encontrados em Molhos e Condimentos de Lanchonetes Tipo Fast Food. Ensaios Cienc., Cienc. Biol. Agrar. Saúde, v. 18, n. 3, p. 115-124, 2014.

Damatta, R. O que faz o brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco, 1986, p. 33-34.

Duarte, I.A.E. Análise das refeições prontas de fast food no Distrito Federal. Trabalho de Conclusão de Curso. Universidade de Brasília. 2013. 35p.

FAO. FAO Statistical Pocketbook. World food and agriculture. FAO: 2015

FAO/OMS. Segunda Conferência Internacional sobre Nutrição. Documento final de la Conferencia: Declaración de Roma sobre La Nutrición. Roma, 19-21 de novembro

de 2014.

França, C.O. et al. Mudanças nos hábitos alimentares provocados pela industralização e o impacto sobre a saude dos brasileiros. Anais do I Seminário Alimentação e Cultura na Bahia . 2010.

Garrafa, V.; Martorell, LB . Bioética de intervenção - uma breve síntese de seus fundamentos e aplicações em tempos de globalização e desigualdades sociais. In: in: José Eduardo de Siqueira, Elma Zoboli, Mário Sanches e Leo Pessini (organizadores). (Org.). Bioética Clínica. 1ed.Brasilia: CFM-Conselho Federal de Medicina, 2016, v. 1, p. 73-92.

Garrafa, V.; Porto, D. Bioética de Intervención. In: TEALDI, J.C. (Dir.). Diccionario Latinoamericano de Bioetica. Bogotá: UNESCO; Univ. Nacional de Colombia, 2008, p. 161-164.

Gentile, C. Slow Food na Itália e no Brasil: história, projetos e processos. Doutourado em Desenvolvimento Sustentável. Universidade de Brasília. 2016. 476 p.

Junges, J.R.; Zoboli, E.L.C.P. Bioética e saúde coletiva: convergências epistemológicas. Ciência e Saúde Coletiva. V.17, N.4, P.1049-1060. 2012.

Junges, J.R. Bioética: Hermenêutica e Casuística. São Paulo: Loyola, 2006.

Junqueira, C.R. et al. O ensino de bioética: avaliação discente por meio de fóruns de discussão na Internet. Acta Bioethica. V.18, N.1, P.93-100. 2012.

Kaveh, A.; Mahdavi, V.R. Colliding bodies optimization: A novel meta-heuristic method. Computers & Structures, v. 139, 15 July 2014, p. 18-27.

Lerpagneur, H. Bioética como hermenêutica. Bioethikos vol. 7 n. 3, ano 2013, p. 323-329.

Moustakas Clark. Heuristic Research: Design, Methodology, and Applications. London: Sage Publications, 1990.

Pollan, M. O dilema do onívoro: uma história natural de quatro refeições. Rio de Janeiro: Intrínseca. 2008.

Pollan, M. Saber Comer. Madrid: Handom House, 2012.

Rivas-Muñoz, F; Garrafa, V.; Feitosa, S.F; Nascimento, W. F. Bioética de intervención, interculturalidad y no-colonialidad. Saúde e Sociedade, v. 24, p. 141-151, 2015.

Rodrigues, V.M.; Fiates, G.M.R. Hábitos alimentares e comportamento de consumo infantil: influência da renda familiar e do hábito de assistir à televisão. Rev. Nutr. v.25 n.3. p. 353-62. 2012.

Rosaneli, F. Bioética e infá‚ncia: a alimentação como referência na atenção à saúde Revista Iberoamericana de Bioética n.02, P. 01-10. 2016.

Rubim, E.R. A Ecogastronomia nos Cursos Superiores de Gastronomia do Estado de São Paulo: Conceitos, Aplicações e o Cenário Observado. Revista Rosa dos Tempos. V. 5, n.2, 280-292. 2013.

Santos. I. L.; Garrafa, V. Análise da Declaração Universal sobre Bioética e Direitos Humanos da UNESCO à luz da Ética de Paulo Freire. Revista Redbioetica/UNES- CO, v. 1, p. 130-135, 2011.

Sen, A.; Kliksberg, B. As pessoas em primeiro lugar: a ética do desenvolvimento e os problemas do mundo globalizado. São Paulo: Companhia das Letras. 2010.

Silva, D. A. C. Publicidade de alimentos para crianças e adolescentes: Desvelar da perspectiva ética no discurso do consumo consciente e informado. (Dissertação de Mestrado). Universidade de Brasília, Brasília. 2016. 69 p.

SLOW FOOD. Queijo Artesanal Serrano: história e tradição nos campos de altitude do Sul do Brasil, ago. 2008.

Tealdi, J.C. (Dir.). Diccionario Latinoamericano de Bioetica. Bogotá: UNESCO; Univ. Nacional de Colombia, 2008.

UNESCO. Declaração Universal de Bioética e Direitos Humanos. Genebra: UNESCO, 2005.

How to Cite

Denti, F., & Anjos, M. (2018). Slow Food in a bioethical insight, towards a healthy nutrition. Revista Brasileira De Bioética, 14, 1–17. https://doi.org/10.26512/rbb.v14i0.14712

Issue

Section

Artigos Originais