Agroecology and intercultural education in the global South: building food sovereignty

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26512/ser_social.v25i52.45737

Keywords:

Agroecology., Decoloniality., Intercultural education., Food sovereignty.

Abstract

The article presents a review of the main concepts and reflections on intercultural education in the construction of food sovereignty in global South, in the face of contemporary challenges such as food systems and climate change. For the search, the descriptors “agroecology”, “intercultural education” and “food sovereignty” were used in virtual databases, resulting in 20 articles for full reading, compiled in three categories: (I) Decolonial approach and the rescue of memories and food heritage of african and latin american peoples; (II) Intercultural education as a space for cultural approaches and distances, not only bringing about  barbarism, but enabling dialogue and exchange; (III) Agroecology as an “antidote” and a alternative paradigm for exiting the crisis. The analysis elucidates the transformation process, based on collective pedagogies essential for natural regeneration and the construction of food sovereignty.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

CAMILA FERREIRA, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Formação Profissional: Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário de Volta Redonda (UNIFOA)

Títulos Acadêmicos:

Especialização em Políticas Públicas e Sociais da Saúde pela Universidade de Araraquara (UNIARA)

Especialização em Personal Dietitian em Clinica,Esporte e Fitoterapia pelo Centro Universitário de Barra Mansa (UBM)

Mestranda no Programa de Pós Graduação Profissional em Ambiente, Sociedade e Desenvolvimento

Instituto de Biodiversidade e Sustentabilidade NUPEM

Centro de Ciências da Saúde

Universidade Federal do Rio de Janeiro - Campus Macaé

BRUNO MONTEIRO, Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ)

Professor Associado da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ/Macaé). Professor do Programa de Pós-Graduação em Educação em Ciências e Saúde (NUTES/UFRJ). Professor do Mestrado Profissional em Ambiente, Sociedade e Desenvolvimento (Proasd/ NUPEM/UFRJ). Pesquisador do Grupo de Pesquisa em Linguagens no Ensino de Ciências (LINEC-UFRJ/Macaé). Pesquisador do Grupo de Estudos em Educação Ambiental desde el Sur (GEASUR/UNIRIO). Pesquisador da Rede Internacional de Estudos Decoloniais na Educação Científica e Tecnológica (RIEDECT). 

References

ALTIERI, M. Agroecologia: bases científicas para uma agricultura sustentável. 3ª ed. São Paulo, Rio de Janeiro: Expressão Popular, AS-PTA, 2012. 400p. Disponível em <https://arca.furg.br/images/stories/producao/agroecologia_short_port.pdf>. Acesso em: 1º ago. 2022.

BASTOS, M. N. P. Fome e colonialidade alimentar no Brasil. Revista Mosaico. V. 14. Nº 22, p. 341-354, 2022. Disponível em <https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/mosaico/article/view/86295>. Acesso em: 22 set. 2022.

BURIGO, André Campos; PORTO, Marcelo Firpo de Souza. Agenda 2030: saúde e sistemas alimentares em tempos de sindemia: da vulnerabilização à transformação necessária. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, p. 4411-4424, 2021. Disponível em: <https://www.scielo.br/j/csc/a/p36TMkBKMZqnkxD7WXcfbxx/abstract/?lang=pt>. Acesso em: 26 jun. 2022.

BURITY, V.; FRANCESCHINI, T.; VALENTE, F.; RECINE, E.; LEÃO, M.; CARVALHO, M. Direito Humano à Alimentação Adequada no Contexto da Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília, DF: ABRANDH, 2010.

BURITY, V.; ROCHA, N. C. Informe DHANA 2021 [livro eletrônico]: pandemia, desigualdade e fome. Brasília, DF: FIAN Brasil, 2021.

CASTRO, D. J. F; MONTEIRO, A. P. A (re)existência de mulheres na forma de saberes ancestrais: repensando outras relações entre ciência, ambiente e educação no contexto pandêmico. Revista Sergipana de Educação Ambiental. REVISEA, São Cristóvão, Sergipe, Brasil, v. 7, número especial, 2020. ISSN Eletrônico: 2359-4993.

EL-HANI, C. N. Bases teórico-filosóficas para o design de educação intercultural como diálogo de saberes. Investigações em Ensino de Ciências, [S. l.], v. 27, nº 1, p. 1-38, 2022.

FARIAS, Jorge Luís de Sales. O antropoceno e as transformações no sistema alimentar: desafios e oportunidades para a agricultura no semiárido. In: II Workshop WEAA, 2019, Porto Alegre, p. 1-25.

HLPE. Food losses and waste in the context of sustainable food systems: A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Rome: FAO, jun. 2014. 116 p.

LARANJEIRA, N. P. F.; CARCELLE, S. J. A.; DE MIRANDA, D.; SÁ, T. D. de A.; TRENTO, L. G.; DE SOUZA, T. S.; CARDOSO, I. M. Para uma ecologia de saberes: trajetória da construção do conhecimento agroecológico na ABA. Revista Brasileira de Agroecologia [S. l.], v. 14, nº 2, p. 15, 2019. DOI: 10.33240/rba.v14i2.22959.

LIMA, A.; QUEIROZ, A. L. Capítulo 1: Economia - Mulheres. Mulheres e soberania alimentar: sementes de mundos possíveis. Rio de Janeiro: Instituto de Políticas Alternativas para o Cone Sul (PACS), 2019. 136 p.

MENESES, M. P. Os desafios do Sul: traduções interculturais e interpolíticas entre saberes multi-locais para amplificar a descolonização da educação. In: MONTEIRO, B. A. P. Decolonialidades na Educação em Ciências. 1ª edição. Coleção Culturas, Direitos Humanos, Diversidades na Educação em Ciências. São Paulo: Editora Livraria da Física, 2019, p. 20-43.

GONZÁLEZ DE MOLINA, Manuel et al. (Ed.). Introducción a la agroecología política: 1ª ed. Ciudad Autónoma de Buenos Aires: CLACSO, 2021. Color. ISBN: ISBN 978-987-813-035-4. Disponível em: <https://www.clacso.org/introduccion-a-la-agroecologia-politica/>. Acesso em: 3 nov. 2022.

OLIVEIRA, Maíra Caroline Defendi; LINSINGEN, Irlan von. Alternativas epistêmicas emergentes na ciência e seu ensino a partir do sul global. Perspectiva [S. l.], v. 39, nº 2, p. 1-19, 2021. DOI: 10.5007/2175-795X.2021.e67902. Disponível em: <https://periodicos.ufsc.br/index.php/perspectiva/article/view/67902>. Acesso em: 20 nov. 2022.

PASINI, Felipe. A Agricultura Sintrópica de Ernst Göstch: história, fundamentos e seu nicho no universo da Agricultura Sustentável. 2017. 19 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Ambientais e Conservação) – Campus da UFRJ, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Macaé, Rio de Janeiro. Disponível em: <http://ppgciac.macae.ufrj.br/images/Disserta%C3%A7%C3%B5es/FELIPE_DOS_SANTOS_PASINI_ok.pdf>. Acesso em: 9 nov. 2020.

PETRI, M.; FONSECA, A. B. Outros saberes na educação do campo no Brasil: reflexões para o ensino de ciências. In: MONTEIRO, B. A. P. Decolonialidades na Educação em Ciências. 1ª edição. Coleção Culturas, Direitos Humanos, Diversidades na Educação em Ciências. São Paulo: Editora Livraria da Física, 2019, p. 225-245.

PREISS, P. V; SCHNEIDER, S. Sistemas alimentares no século XXI: debates contemporâneos. Editora UFRGS.

PLOEG, Jan Douwe van der. Camponeses e impérios alimentares: lutas por autonomia e sustentabilidade na era da globalização. Porto Alegre: Ed. UFRGS, 2008. 372 p.

SIMAS, L. A; RUFINO, L. Flecha no tempo. 1ª edição. Rio de Janeiro: Mórula: 2019. 112 p.

SILVA, J. S. Agroecologia e a ética da inovação na agricultura. Redes - Santa Cruz do Sul: Universidade de Santa Cruz do Sul, v. 22, nº 2, maio-agosto, 2017, p. 351-373.

Published

2023-01-31

How to Cite

FERREIRA, CAMILA; MONTEIRO, BRUNO. Agroecology and intercultural education in the global South: building food sovereignty. SER Social, [S. l.], v. 25, n. 52, 2023. DOI: 10.26512/ser_social.v25i52.45737. Disponível em: https://www.periodicos.unb.br/index.php/SER_Social/article/view/45737. Acesso em: 20 may. 2024.