Family Agriculture, Public Policies and the Impacts Facing the Coronavirus Pandemic (Covid-19): the case of the agroindustrial cooperative june 8- coperjunho

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33240/rba.v17i1.23539

Keywords:

Agroecology, Cooperatives, Producer, Vulnerability

Abstract

Family farming in the agroecological context makes sustainability and food supply possible for society. The objective was to analyze how family farming strengthens and plays a leading role for organizations such as the Agroindustrial Cooperative 8 de June -COPERJUNHO in times of the new coronavirus pandemic (COVID-19). Being a case study, exploratory-descriptive. It was analyzed how the organization's organic group managed to reach institutional partnerships to sell its production, promoting actions of local food sovereignty with agroecological products. Short commercialization channels such as “virtual fairs” were a fundamental route due to the paralysis of traditional commercialization chains, based on the relationships of reliability between producer and consumer. These policies that help these channels have assured these farmers as an important local rural development strategy, maintaining the food supply.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Camila Carneiro Lobato, Universidade Federal da Fronteira Sul-UFFS

Discente no Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável da Universidade Federal da Fronteira Sul-UFFS, Laranjeiras do Sul-PR, Brasil. Orcid https://orcid.org/0000-0001-9990-0014 e camila.lobatoc06@gmail.com

Antônio Inácio Andrioli, Universidade Federal da Fronteira Sul-UFFS

Docente no departamento de Ciência Política da Universidade Federal da Fronteira Sul-UFFS. Doutor em Ciências Econômicas e Sociais pela Universidade Osnabrück/Alemanha, Chapecó-SC, Brasil. Orcid https://orcid.org/0000-0002-3406-3953  e andrioli@uffs.edu.br

References

ALTIERI, Miguel.; NICHOLLS, Clara I. Agroecology and the emergence of a post COVID-19 agriculture. Agric Hum Values (2020). Disponível em: <https://doi.org/10.1007/s10460-020-10043-7> Acesso em 24 ago. 2020.

ARAÚJO, Lana. R. S. et al. Alimentação escolar e agricultura familiar: análise de recursos empregados na compra de alimentos. Cadernos de Saúde Pública. 2019; 35(11):e00004819, 2019.

BRASIL. Ministério da Justiça. Cartilha de orientações para a execução do PNAE durante a situação de emergência decorrente da pandemia do Coronavírus (COVID-19). Brasília – DF, 2020.

CASSOL, Abel; SCHNEIDER, Sergio. Construindo a confiança nas cadeias curtas: interações sociais, valores e qualidade na Feira do Pequeno Produtor de Passo Fundo/RS. In: GAZOLLA, Marcio.; SCHNEIDER, Sergio. (Org.) Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas. Porto Alegre: Ed. UFRGS, 2017.

CIDADE BRASIL, 2018 Disponível em: <https://www.cidade-brasil.com.br/municipio-laranjeiras-do-sul.html> Acesso em: 04 de mar. 2020.

CLAUDINO, Livio. S. D. Impactos da pandemia de Covid-19 para a agricultura familiar paraense e a Agroecologia como um caminho para a superação, UNIFESSPA - unidos contra a covid-19, 2020.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS - FAO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Roma, FAO. 2020. Disponível em <https://doi.org/10.4060/ca9692en> Acesso em: 03 mai.2020.

FUTEMMA, Celia. et al. A pandemia do Covid-19 e os pequenos agricultores rurais: superar ou sucumbir?. 2020.

GALANAKIS, Charis. M. The foods systems in the era of the Coronavirus (COVID-19) Pandemic Crisis. Foods. 9(523). doi: 10.3390/foods9040523, 2020.

GRISA, Catia; NIEDERLE, Paulo. É urgente inovar nas políticas alimentares fortalecendo a agricultura familiar. Ed. Opinião pública, maio 2020. Disponível em: <https://www.sul21.com.br/opiniaopublica/2020/05/e-urgente-inovar-nas-politicas-alietares-fortalecendo-a--familiar-por-catia-grisa-e-paulo-niederle/>. Acesso em: 03 mai. 2020.

INSTITUTO BRASILEIRO DE DEFESA DO CONSUMIDOR- IDEC. Idec cria plataforma para divulgar iniciativas que comercializam alimentos saudáveis durante a pandemia do Covid-19. Instituto Brasileiro de Defesa do Consumidor, 14 abr. 2020. Disponível em: < https://idec.org.br/release/idec-cria-plataforma-para-divulgar-iniciativas-que-comercializam-alimentos-saudaveis-durante>Acesso em: 07 set. 2020.

INSTITUTO DE PESQUISA ECONÔMICA APLICADA- IPEA. Agricultura Familiar e abastecimento alimentar no contexto do Covid-19: Uma abordagem das ações públicas emergenciais. Nota Técnica nº 69. Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), 2020.

INSTITUTO SOCIOAMBIENTAL- ISA. Observatório da Covid-19 nos Quilombos. Disponível em https://quilombosemcovid19.org/. Disponível em <https://www.socioambiental.org/pt-br/noticias-socioambientais/quilombolas-e-caicaras-distribuem-15-toneladas-de-alimentos-para-comunidades-vulneraveis>(Quilombolas e caiçaras distribuem alimentos para comunidades vulneráveis. Acesso em 20 de ago 2020.

LEAL, Daniel. A. De la invisibilidad histórica, al elogio y el aplauso para el campesino. Corporación Universitaria Minuto de Dios- UNIMINUTO, Cundinamarca, Colombia, p.1-3,2020. Disponível em: <https://repository.uniminuto.edu/jspui/bitstream/10656/10098/1/Documento_Invisibilidad%20del%20campesinado.pdf>. Acesso em: 29 abr. 2020.

LOEBLEIN, Gisele. Como ficaram as exportações do agronegócio brasileiro no primeiro trimestre. S.I. Jonal GauchaZH. Publicado 08 de abr. 2020. Disponível em:<https://gauchazh.clicrbs.com.br/colunistas/gisele-loeblein/noticia/2020/04/como ficaram-as-exportacoes-do-agronegocio-brasileiro-no-primeiro-trimestre-ck8rxl0vy017d01ntigngui2e.html> Acesso em: 24 ago. 2020.

LUCENA, Cícero. C. et al. Atuais e potenciais impactos do coronavírus (Covid-19) na caprinocultura e ovinocultura. Embrapa Caprinos e Ovinos-Nota Técnica/Nota Científica (ALICE), 2020.

NASCIMENTO, Warley. M. et al. O consumo de hortaliças na pandemia. Embrapa Hortaliças. Recuperado de: Disponível em: <https://www.embrapa.br/hortalicas>. Acesso em: 07 set. 2020.

PREISS, Potira. Challenges facing the Covid-19 pandemic in Brazil: lessons from short food supply systems. Agric Hum Values, Agriculture, Food & Covid-19, May 2020.

RIBEIRO, Fernando, J. S. P. et al. Cenários para o Comércio Exterior Brasileiro (2020-2021): Estimativas dos Impactos da Crise da COVID-19. IPEA: Nota técnica 17. Abril, 2020. Disponível em: <https://www.ipea.gov.br/portal/images/stories/PDFs/nota_tecnica/200428_nt_dinte_17.pdf>. Acesso em: 24 ago. 2020.

SCHNEIDER, Sergio. et al. Os efeitos da Pandemia da Covid-19 sobre o agronegócio e a alimentação. Estudos Avançados, 34 (100), p. 167-188, 2020.

SEBRAE - Serviço Brasileiro de Apoio à Micro e Pequenas Empresas. Termo de Referência Sebrae para o Comércio Justo. Sebrae, Brasília, 64p., 2005.

Published

2022-06-27

Issue

Section

Artigos

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.